Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Επέστρεψε ο Ναυπακτιακός


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.sentragoal.gr


Οταν το 2004 ολοκληρωνόταν η κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, άπαντες στη Ναύπακτο περίμεναν τα ευεργετικά της αποτελέσματα. Φυσικά δικαιώθηκαν, αφού σταδιακά η πανέμορφη αυτή πόλη άρχισε να ανθίζει (ακόμη περισσότερο) οικονομικά και μαζί της φαίνεται πως άνθισε και ο Ναυπακτιακός Αστέρας.

στερα από δύο χρόνια οργανωμένης δουλειάς σε όλα τα επίπεδα ο στόχος της επιστροφής των «ροσονέρι» της Ρούμελης στη Γ' Εθνική επιτεύχθηκε. Αλλά οι άνθρωποί της δεν μένουν απλά εκεί. Αντιθέτως δηλώνουν έτοιμοι να ρίξουν γέφυρα για τους μεγάλους, εννοώντας φυσικά την καταξίωση της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Αλλωστε όταν αναφερόμαστε στον Αστέρα, το καμάρι της Ναυπάκτου, πάντοτε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η συγκεκριμένη ομάδα αγωνίστηκε στη Β' Εθνική τη σεζόν 2000-01, ενώ μετρά και άλλες επτά συμμετοχές στη Γ' Εθνική (1996-2000, 2001-03, 2006-07).

«Αποστολή εξετελέσθη»

Στη φετινή πορεία μέτρησε η οργανωμένη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, από τη διοίκηση μέχρι το τεχνικό τιμ και τους ποδοσφαιριστές, η διατήρηση του κορμού της περσινής σεζόν, αλλά και η πλαισίωση του (ηλικιακά νεανικού) ρόστερ με έμπειρους παίκτες.

«Αρχιτέκτονας» της επιτυχίας -ο Ναυπακτιακός Αστέρας εξασφάλισε προχθές την άνοδό του τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε του 5ου ομίλου με διαφορά 13 βαθμών από τον δεύτερο- δεν ήταν άλλος από τον Δημήτρη Σκούνα, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με την ομάδα της Ναυπάκτου.

«Αποστολή εξετελέσθη» ήταν η πρώτη φράση που μας είπε ο 50χρονος τεχνικός όταν χθες επικοινωνήσαμε μαζί του και όπως μας εξήγησε, «η επίτευξη της ανόδου ήταν αποτέλεσμα της διάρκειας στην απόδοση, του βάθους του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά και της επαγγελματικής λειτουργίας της ομάδας σε όλους τους τομείς.

Ο όμιλος ήταν δύσκολος, αλλά εμείς φτιάξαμε ένα πολύ καλό σύνολο και όπως αποδείχθηκε οι υπόλοιπες ομάδες δεν μπόρεσαν να μας ακολουθήσουν».

Ο Σκούνας τόνισε ακόμη πως «σημαντικό ρόλο έπαιξε το καλό κλίμα, αφού οι νεαροί σε ηλικία παίκτες ''έδεσαν'' με τους έμπειρους», ενώ πρόσθεσε πως «το βάθος που έχει στο ρόστερ του ο Ναυπακτιακός με τα πολλά ντόπια παιδιά νεαρής ηλικίας θα είναι προς όφελός του τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσει εφαλτήριο και άλλων επιτυχιών».

Τέλος, δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα σε διοικούντες και παίκτες, όπως να εξάρει τους συνεργάτες του στο τεχνικό τιμ, μεταξύ των οποίων και το βοηθό και γυμναστή Γαβριήλ Βελλή.

«Μπορούμε και ψηλότερα»

Για την ευημερία κάθε συλλόγου απαραίτητο συστατικό αποτελεί η παρουσία ισχυρής διοίκησης, όπως αυτής του Ναυπακτιακού Αστέρα. Αλλωστε, αποτέλεσμα και της δικής της οργάνωσης είναι η φετινή πορεία.

Το σημαντικό για τους «ροσονέρι», όμως, είναι ότι οι διοικούντες έχουν όραμα για την ομάδα και αυτό αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα του προέδρου Κώστα Μπράνη, ο οποίος δήλωσε χθες στο «Goal» πως «ο Ναυπακτιακός Αστέρας εκπροσωπεί μια μεγάλη πόλη με πολλούς οικονομικούς παράγοντες. Πιστεύω ότι με καλή διοίκηση και οργάνωση μπορεί να φτάσει και παραπάνω από τη Γ' Εθνική».

Οι πέντε επιστροφές του Σκούνα

Ούτε μία ούτε δύο αλλά έξι φορές έχει αναλάβει ο Δημήτρης Σκούνας την τεχνική ηγεσία του Ναυπακτιακού Αστέρα, οδηγώντας τον μάλιστα στην άνοδο δύο φορές. Τη σεζόν 1995-96 και τη φετινή.

Ας δούμε το... ήρθε-έφυγε του έμπειρου τεχνικού: Η 1η φορά που ανέλαβε ήταν τη σεζόν 1991-92, όταν και το πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής χάθηκε την τελευταία αγωνιστική, με τον τίτλο να πηγαίνει τελικώς στον Φωκικό. Ο Σκούνας τότε φεύγει στις αρχές της περιόδου 1992-93, για να επιστρέψει τον Σεπτέμβρη του 1995 και να οδηγήσει τους «ροσονέρι» στην άνοδο στη Γ' Εθνική.

Στο αμέσως επόμενο πρωτάθλημα κάθεται για λίγα παιχνίδια στον πάγκο και αποχωρεί ξανά. Η ώρα της νέας επιστροφής έρχεται την 3η αγωνιστική της σεζόν 1998-99. Επί των ημερών του ο Αστέρας αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα (στη Γ' Εθνική), αλλά η αλλαγή στην προεδρία (Μπερετάνος αντί Σφαέλου) τον στέλνει στην έξοδο, ύστερα από ένα ατυχές αποτέλεσμα. Πολλοί νομίζουν ότι ο κύκλος Ναυπακτιακός - Σκούνας έκλεισε εκεί, αλλά διαψεύδονται.

Ο τελευταίος γυρίζει για 3η φορά τη χρονιά 2004-05 (Δ' Εθνική) και οδηγεί τους «κοκκινόμαυρους» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αιτωλοακαρνανίας. Στη συνέχεια αποχωρεί και αναλαμβάνει ξανά τα «ηνία» το 2006-07. Ηταν η μοναδική μη επιτυχημένη παρουσία του στη Ναύπακτο, αφού έπειτα από ένα σερί συνεχόμενων ηττών παραιτείται και αργότερα ο Αστέρας υποβιβάζεται στη Δ' Εθνική.

Φέτος ανέλαβε από την αρχή, με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Σκούνας έχει οδηγήσει σε άνοδο στη Γ' Εθνική τη Ρόδο και το Αργεσανί Νάξου.

Η άνθιση της εποχής Σφαέλου

Ο Φίλιππας Σφαέλος είναι ο Ναυπάκτιος επιχειρηματίας που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον Αστέρα. Οντας προσωπικός φίλος με τον Δημήτρη Μελισσανίδη είχε ασχοληθεί και με τα διοικητικά της Ενωσης, προτού το καλοκαίρι του 1995 αποφασίσει να επενδύσει στον Ναυπακτιακό.

Εκείνη τη σεζόν (1995-96), αφού ανοίγει κλαμπ της ΑΕΚ στη Ναύπακτο, φέρνοντας στα εγκαίνια τους Μελισσανίδη - Μπάγεβιτς, στρώνει εν μία νυκτί χορτάρι στο Παπαχαραλάμπειο στάδιο (το ίδιο έχει παραμείνει από τότε) και φέρνει στους «ροσονέρι» παίκτες-ονόματα για τη Δ’ Εθνική.

Αυτοί υπό τις οδηγίες του Σκούνα αναδεικνύουν πρωταθλήτρια την ομάδα με το εκπληκτικό ρεκόρ των 131 τερμάτων υπέρ και μόλις τεσσάρων κατά σε σύνολο 34 αγνωστικών (27 νίκες, 6 ισοπαλίες, μία ήττα). Ακολουθεί μία σταθερή πορεία στη Γ’ Εθνική, αλλά στα μέσα της σεζόν 1998-99 λόγω προσωπικών προβλημάτων ο γνωστός επιχειρηματίας παραχωρεί τις μετοχές του.

Η φθίση του συλλόγου έχει αρχίσει να φτάνει σε μεγάλο σημείο στις αρχές της σεζόν 2002-03 και τότε ο Σφαέλος που αγαπά την ομάδα μπαίνει ξανά μπροστά. Ο υποβιβασμός, όμως, έρχεται μοιραία και ο ίδιος αποχωρεί οριστικά στα μέσα της σεζόν 2003-04. Πάντως ακόμη και τώρα ο Φίλιππος Σφαέλος, αν και κατοικεί στην Αθήνα, εξακολουθεί να ρωτά και να μαθαίνει για τον Ναυπακτιακό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνει και στο γήπεδο.

Κουτελιέρης: «Στον πατέρα μου»

Ηγετική φυσιογνωμία του Ναυπακτιακού Αστέρα φέτος και μεταξύ των απόλυτων πρωταγωνιστών για τους «ροσονέρι» ήταν ο Ανδρέας Κουτελιέρης. Ο 28χρονος μεσοαμυντικός έχασε φέτος τον πατέρα του, Βαγγέλη, λίγες ημέρες πριν από το ματς της 21ης Μαρτίου με τον Θεσπρωτό.

Σε εκείνο το κρίσιμο παιχνίδι (η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων τότε ήταν πέντε πόντοι) σκόραρε και αφιέρωσε το γκολ στον πατέρα του. Το ίδιο έκανε και για τον τίτλο, λέγοντας πως «αφιερώνω το πρωτάθλημα αλλά και ό,τι έχω κάνει στην καριέρα μου στον πατέρα μου, που ήταν πάντα δίπλα μου».


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ www.sentragoal.gr

 
Blogger Templates by Wishafriend.com